Skip links

In Hulst nu ook trouwambtenaar voor één dag

In Hulst nu ook trouwambtenaar voor één dag

Vanaf 1 februari 2023 is het mogelijk om voor één dag trouwambtenaar te zijn in onze gemeente. Wil een bruidspaar door een bijzonder persoon in het huwelijk worden verbonden? Dat is dan mogelijk.

Jelle Roelands van Algemeen Belang Groot Hulst trouwde vorige jaar met zijn Iemke. Niet in de gemeente Hulst maar in Terneuzen, met een reden. Het stel wilde graag getrouwd worden door de vader van Roelands, maar dat mocht niet. Na een motie van ABGH, die bijna unaniem (FvD stemde tegen) werd aangenomen, mag het nu wel.

Wat is een ‘buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand’ (babs)?

Dat is een ambtenaar die voor één taak is aangewezen. Dat is het voltrekken van huwelijken en het registreren van partnerschappen. De gemeente Hulst heeft vier reguliere babsen. Zij zijn gedreven in dit werk. Ze maken er – indien gewenst – een persoonlijke huwelijksbijeenkomst van.

Wat verandert er?

Op 10 november 2022 nam de gemeenteraad een motie aan. Met die motie vroeg de raad om te regelen dat ook in onze gemeente mensen voor één dag babs kunnen zijn. De raad vindt dat een bruidspaar zelf moet kunnen kiezen wie het huwelijk voltrekt. Tot nu toe konden bruidsparen enkel kiezen uit babsen die door het college van burgemeester en wethouders waren aangeduid. Vanaf 1 februari 2023 kan het bruidspaar ook zelf iemand kiezen; bijvoorbeeld een familielid of vriend.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Het bruidspaar meldt minstens drie maanden voor de trouwdag dat zij een bijzonder persoon als trouwambtenaar willen.
 
  • Het college wijst deze persoon aan voor één dag. Daarna moet deze de eed afleggen bij de rechtbank. Deze procedure kost 173,90 euro extra. Dat moet het bruidspaar betalen.
 
  • Bij elk huwelijk moet een gemeentebode aanwezig zijn

Betrokken ABGH'er(s):

Betrokken
ABGH'er(s):

Deel dit artikel:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email