Skip links

Zeeuwse brandweervrijwilligers haken af door verplichte test met gevaarlijk apparaat

Zeeuwse brandweer-vrijwilligers haken af door verplichte test met gevaarlijk apparaat

Zeeuwse brandweervrijwilligers haken af door verplichte test met gevaarlijk apparaat

Zeeuwse brandweer-vrijwilligers haken af door verplichte test met gevaarlijk apparaat

Zeeuwse brandweervrijwilligers houden op met hun werk omdat ze verplicht worden een test te doen die niet veilig is. De Vakvereniging Brandweervrijwilligers wil dat de Veiligheidsregio ingrijpt en de test vervangt door een veiliger alternatief.

Het gaat om een test met volle uitrusting op de stairmaster, een fitnessappraat met bewegende treden. Brandweerlieden moeten op dat apparaat een traplooptest doen, om te kijken of ze nog fit genoeg zijn om een aantal verdiepingen omhoog te lopen. In 2015 bleek het apparaat niet veilig te zijn. De Inspectie SZW keurde het af.

Ernstige ongelukken

Na een paar aanpassingen, werd de stairmaster een half jaar later toch weer in gebruik genomen als testapparaat, maar volgens de vakvereniging kwam er géén eind aan de reeks ernstige ongelukken. Vijf jaar geleden raakte een vrijwilliger uit Wemeldinge bijvoorbeeld gewond bij een valpartij van het apparaat. De man lag twee weken in het ziekenhuis, was maanden arbeidsongeschikt en mist nu nog een deel van zijn longcapaciteit.

“Wij vinden het gek dat de test wordt gehouden op een manier die niet veilig is, door een organisatie die Veiligheidsregio heet”, zegt Marcel Dokter, voorzitter dan de Vakvereniging. Volgens de vereniging weigeren steeds meer brandweerlieden de test waardoor ze gedwongen zijn met hun werk voor de brandweer te stoppen. “Mensen zeggen: waarom zou ik ’s nachts mijn bed uitkomen om mensen te helpen voor een organisatie die onveilig met mij omgaat?”

Dogmatische houding

Een alternatief is er wel: de test doen op een lange trap in de Westerscheldetunnel bijvoorbeeld, of de test in een ander regio afleggen. Maar daar wil de Veiligheidsregio tot nu toe niet aan. “De stairmaster staat in een landelijk protocol en daar wordt aan vastgehouden. Dat is een dogmatische houding”, zegt Dokter. “Maar de Veiligheidsregio Groningen en die in Limburg-Zuid bieden wel een alternatief. Die gebruiken een vaste trap.”

Brandweerlieden moeten tijdens de test in hun zware pak, hun ademluchtmasker op, en twintig kilo extra bepakking zo snel mogelijk honderd treden overbruggen zonder de leuning vast te pakken. Wat het gevaarlijk maakt is het feit dat de treden van de stairmaster bewegen. “In de sportschool doe je die oefening met gymschoenen”, zegt Dokter. “Maar met de brandweerlaarzen heb je minder gevoel in je voeten, met het masker op zie je de treden niet goed.”

De vakvereniging heeft vorige week een brief gestuurd aan het bestuur van de Veiligheidsregio. Maandag volgt een gesprek. De Veiligheidsregio Zeeland zegt op zondag niet te kunnen reageren.

Bron: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/14365184/zeeuwse-brandweervrijwilligers-haken-af-door-verplichte-test-met-gevaarlijk-apparaat

Betrokken ABGH'er(s):

Betrokken
ABGH'er(s):

Deel dit artikel:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email